Медея БЕНДЖАМИН*Никълъс ДЕЙВИС*       Когато отбелязахме две пълни години, откакто

...
Медея БЕНДЖАМИН*Никълъс ДЕЙВИС*       Когато отбелязахме две пълни години, откакто
Коментари Харесай

СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ ВОЙНА В УКРАЙНА, ВРЕМЕ Е ЗА МИР!

Медея БЕНДЖАМИН*
Никълъс ДЕЙВИС*   
    
Когато отбелязахме две цялостни години, откогато Русия нахлу в Украйна, украинските държавни сили се изтеглиха от Авдеевка - град, който за първи път бяха завладяли от самопровъзгласилата се Донецка национална република през юли 2014 година Разположен на единствено 10 благи от град Донецк, Авдеевка предоставяше на украинците база, от която тяхната артилерия бомбардираше Донецк близо 10 години.
И до момента в който украинците и руснаците се бият във война на безсилие с над половин милион жертви, Съединените щати с някои техни съдружници са тези, които блокираха мирните договаряния. През март 2022 година Русия и Украйна се срещнаха в Турция и договориха спокойно съглашение. Украйна се съгласи да стане неутрална страна, по модела на Австрия или Швейцария, отказвайки се от противоречивата си упоритост за участие в НАТО. Териториалните въпроси по отношение на Крим и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република биха били решени по кротичък път въз основа на самоопределението на хората от тези райони.
Но тогава Съединени американски щати и Лондон се намесиха и убедиха президента на Украйна да се откаже от съглашението за неутралитет в интерес на дълга война за военно изтласкване на Русия от Украйна.
Саботажът на мирните договаряния от Съединени американски щати не би трябвало да е изненада. Външната политика на Съединени американски щати следва това, което до момента би трябвало да е елементарно различим и предвидим модел, с който нашите водачи систематично ни лъжат за своите дейности в спешни обстановки. А когато истината стане известна, към този момент е късно да се извърнат пагубните последствия от тези решения. Хиляди хора са платили с живота си, никой не е измамен под отговорност и вниманието на света се насочи към идната рецесия, идната серия от неистини и

идната кървава баня, която е Газа

След като Съединени американски щати и Обединеното кралство съумяха да убият мирните договаряния и да удължат войната, тя изпадна в неразгадаем модел, общ за доста войни.
Когато Украйна завоюва позиции със своите доста прославяни офанзиви през есента на 2022 година, ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили излезе обществено с апел “да се възползваме от момента ” и да се върнем на масата за договаряния от позиция на силата, която водачите на НАТО споделяха, че са чакали. Френските и немските военни водачи са били още по-непреклонни, че този миг ще бъде временен, в случай че не съумеят да го употребяват.
Те бяха прави. Но президентът Байдън отхвърли апелите на своите военни съветници за възобновяване на дипломацията, а несполучливата атака на Украйна през 2023 година пропиля шанса й да договаря от позиция на силата, жертвайки доста повече животи, с цел да я остави по-слаба отпреди.
На 13 февруари московското бюро на Ройтерс популяризира новината, че Съединени американски щати са отхвърлили ново съветско предложение за възобновяване на мирните договаряния. Руски източници, участващи в самодейността, са съобщили на Ройтерс, че Русия е предложила директни диалози с Вашингтон за преустановяване на огъня по настоящите фронтови линии на войната.
След като на мирното съглашение на Русия с Украйна от март 2022 година беше наложено несъгласие от Съединени американски щати, този път

Москва се обърна непосредствено към Вашингтон

преди да намеси Украйна. Имаше контакти на медиатори в Турция и среща сред държавния секретар Блинкен, шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бърнс и съветника по националната сигурност Съливан във Вашингтон. Но резултатът беше известие от Съливан, че Съединени американски щати са подготвени да обсъдят други аспекти на връзките сред Съединени американски щати и Русия, само че не и мира в Украйна.
И по този начин войната продължава. Русия към момента изстрелва 10 000 артилерийски снаряда дневно, до момента в който Украйна може да изстреля 2000. Някои украински стрелци споделиха на кореспонденти, че им е разрешено да изразходват единствено три снаряда на нощ. Това значи, че украинците не могат да подтискат съветската артилерия и щом не могат да отвърнат на огъня, могат единствено да се борят да оцелеят.
Европейската самодейност от март 2023 година за произвеждане на милион снаряди за Украйна се провали, като бяха създадени единствено към 600 000.
Междувременно Русия към този момент създава 4,5 милиона артилерийски снаряда годишно. След като е харчила по-малко от една десета от бюджета на Пентагона през последните 20 години, по какъв начин Русия е способна да създава пет пъти повече снаряди от Съединените щати и техните съдружници взети дружно?
През август 2023 година държавното управление в Киев уволни ръководителите на военните наборни служби във всички 24 района на страната, откакто стана известно, че те систематично са желали подкупи, с цел да разрешат на мъже да избегнат вербуването и да получат безвредно овакантяване на страната. Приходите от тази корупция са били големи и са се разпределяли отмерено отвесно към върха.
Олексий Арестович, някогашен представител на Зеленски, сподели пред уеб страницата Unherd, че коренът на казуса с набирането на личен състав за украинската войска е в това, че
 
единствено 20% от украинците имат вяра в антируския украински шовинизъм

проповядван от Киев след свалянето на Янукович през 2014 година Останалите 80% споделят концепцията за многонационална и мултикултурна страна и са дали своят вот за тази концепция, когато Зеленски пристигна на власт през 2019 година
Според Арестович всички жители на страната са украинци, даже да приказват разнообразни езици. Неговата рецензия към това, което се случи в Украйна през последните години, е към тази концепция за украинския шовинизъм, който раздели Украйна на говорещи украински и рускоговорящите като второкласен хора. Това е рискова концепция, по-опасна от съветската експанзия, тъй като никой от тези 80% не желае да почине за система, в която те са хора втора класа.
Щом украинците не са склонни да се бият, представете си по какъв начин американците биха се съпротивлявали, в случай че бъдат изпратени да се бият в Украйна. Проучване на Военния лицей на Съединени американски щати от 2023 година за “уроците от Украйна ” откри:

сухопътна война на Съединени американски щати с Русия

която Съединените щати се готвят да водят, ще включва почти 3600 жертви дневно, убивайки и осакатявайки толкоз американски бойци за две седмици, колкото войните в Афганистан и Ирак направиха за 20 години.
Военната политика на Съединени американски щати в Украйна се основава на тъкмо такава постепенна ескалация от прокси война до пълномащабна война сред Русия и Съединените щати, която неизбежно е под сянката на риска от нуклеарен конфликт. Това не се е трансформирало от две години и няма да се промени, в случай че и до момента в който нашите водачи не възприемат радикално друг метод. Това би включвало сериозна дипломация за преустановяване на войната при условия, при които Русия и Украйна могат да се договорят, както направиха при съглашението за неутралитет от март 2022 година
* Медея Бенджамин е съосновател на Global Exchange и CODEPINK. Тя е създател и съавтор на „ Кралството на несправедливите: Зад връзката сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия “ (2016); „ Война с дронове: Убиване с дистанционно управление “ (2013); „ Не се опасявай, Гринго: Жена от Хондурас приказва от сърце “ (1989), „ Спрете идната война в този момент “ (2005)
* Никълъс Дейвис е самостоятелен публицист и откривател в CODEPINK. Той е съавтор, дружно с Медея Бенджамин, на „ Войната в Украйна: Осмисляне на един неправилен спор “, създател е на „ Кръвта по нашите ръце: американското настъпление и унищожаването на Ирак “
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР